Gépjármű bebikázás

autó bikázás, autó indítás

Gépjármű bebikázás

Mi is az a rendkívüli autó indítás, vagy más néven autó bikázás?

A rendkívüli autó indítás, vagy autó bikázás lényege, hogy nem a gépjárműbe szerelt akkumulátorról indul be az autó, hanem egy külső áramforrásról.

Rendkívüli autó indítás, bikázás: bízza szakemberre!

A bikázás nem tűnik bonyolult dolognak, de jó pár olyan hibát lehet véteni, ami több százezer forintos kárt okoz az autóban, ezért ha teheti, bízza szakemberre.
A rendkívüli indítás cégünk egyik szolgáltatása, erről bővebben ITT olvashat.

Mikor javasolt, és mikor nem a bikázás?

Néha előfordul, hogy a jól gondozott akkumulátorokat is elkerülhetetlen bebikázni. Legtöbbször 1 – 1,5 évnél fiatalabb akkut van értelme bebikázni, mivel az idősebb akkuk a lemerüléstől annyira sérülnek, hogy legtöbbször hiába indítjuk be őket, hamarosan szűkség lesz az akkumulátor cseréjére. A másik fontos feltétel, hogy hosszú állás után az akkumulátor életkorától függetlenül sem ajánlott a bikázás, mert ugyancsak nagyon gyakori a mélykisülés, ami az akku lemerülése miatt előálló javíthatatlan meghibásodás.

Igazából olyan akkut érdemes bikázás-sal indítani, ami nem túl öreg és az utóbbi napokban még tökéletesen indult. Ilyen eset tipikusan, ha rajta hagyjuk a világítást és reggel nem indul az autó.

Indítás professzionális indító gépről

A bikázás legprofibb módja a bikagépről való indítás. Ez egy olyan erős akkumulátort tartalmazó bőrönd formájú szerkezet, ami nagyon magas teljesítmény leadására képes és így még a legnagyobb motorú autók is könnyedén beindíthatók a segítségével. Ezt általában profik használják, ilyenek a szervizek és egyes segélyszolgálatok, mint például Budapesten az Akkumentő.

Bikázás másik autóról

Abban az esetben, ha a bikázás másik gépjárműről történik, két dologra kell nagyon figyelni:

– Járjon az indító autó motorja, mert néha a sikertelen próbálkozás után mindkét autó profi indításra szorul

– Kritikus, hogy a pozitív és a negatív oldalai a bikakábeleknek mindkét akkumulátor oldalán jól legyenek bekötve. Azaz a piros kábel mindkét akkumulátor pozitív oldalán legyen. A fekete kábel mindkét akkumulátor negatív oldalára legyen csatlakoztatva.

Akkumulátor feltöltése

Bikázás után miután elindult az autó, érdemes 30-60 percig járatni a motort, hogy a generátor visszatöltse az akkumulátort. Sokszor az akkumulátor hibáját maga a generátor hibája okozza, ezért közvetlenül a gépjármű beindulása után érdemes megmérni, hogy megfelelő szintű-e a töltés.