Tipikus akku méretek

akkusegély, akkumulátor csere, autó akkumulátor, 12v akkumulátor, 55ah akkumulátor, akkumulátor 55ah, akkumulátor 100ah, 100ah akkumulátor

Tipikus Akkumulátor Méretek

Feszültség

A Volt (például 12v akkumulátor) a feszültség mértékegysége az akkumulátoroknál. Rövidítése a “v”. Szinte az összes gépjárműbe szánt akkumulátor 12 voltos. Ezért általában az szerepel az akkukon, hogy 12v akkumulátor. Régebben még gyártottak 6 voltos akkumulátort, Trabantokba, de mára a legtöbb gyártó leállt ennek gyártásával.
Az áramerősség mérésére az Amper szolgál (például  akkumulátor 55ah , vagy akkumulátor 100ah akkumulátor esetében), melyről alább találhat információkat.

Áramerősség – Amper (például 12v akkumulátor 55ah)

Ez az akkumulátor áramerőssége. Cél, hogy a méretben megfelelő (ami belefér az autóba) legnagyobb amperszámú akku kerüljön a gépjárműbe. Általában az amperszámmal együtt jár a hidegindító áram, és ezért fontos magas amperszámú akkumulátort vásárolni.

Tipikus akku méretek (12v akkumulátor 55ah)

12v 44ah akkumulátor – tipikusan benzines, kis motorral (1.4-es) rendelkező gépjárművekbe szereljük
12v 55ah akkumulátor – jellemzően benzines, nagyobb (1.8-as) motoros kocsik akkuja
12v 74ah akkumulátor – általában ezek kellenek dízel autókhoz
12v 100ah akkumulátor – nagy motorú (2.8) és általában nagyobb méretű autók akkuja.

Hideg indító áram – (például 610EN)

Ez a legfontosabb paramétere az akkumulátornak. A hidegindító áram az áramerősség azon értéke, melyet az akkumulátor bármiféle probléma nélkül lead harminc mp-en keresztül, fagypont alatti hőmérsékleten úgy, hogy feszültsége nem csökken 7.2V alá. Ezért a magas hidegindító érték különösen fagyos időben bizonyul hasznosnak. Ez a szám az akku öregedésével párhuzamosan csökken, illetve a hidegnek való folyamatosan kitevésnek köszönhetően.

A gépjárműnek kell egy bizonyos hidegindító képesség, hogy beinduljon. Ha az akkumulátor hidegindító képessége adott pillanatban alacsonyabb mint a gépjármű igénye, akkor már nem tudja beindítani az autót az akku. Ezért kell a lehető legmagasabb hidegindító képességű akkut választani, ha hosszútávra tervezünk az akkumulátorral.

Speciális méretek

Amerikai és ázsiai autókba más méretű és kialakítású akkumulátor kell, mint az európai modellekbe, ezeket nevezzük speciális méreteknek. Legtöbbször Alphaline gyártmányú akkukat ajánlunk ezekhez a típusokhoz, hiszen a gyár ezekre a méretekre specializálódott.

Érdekelné a többi rovatunk is? Kattintson bármelyikre, és fedezze fel az Akkumentő professzionális cikkeit más témákban is! Esetleg olvasson utána a témának további érdekes cikkekben!